Værd at vide omkring økonomi

Her kommer nogle hurtige tips, som du bør vide i forhold til økonomi.

Du skal tjene mere, end du bruger

Det siger nok sig selv, men som udgangspunkt skal du tjene mere, end du bruger for at komme fremad rent økonomisk. Kortfristede lån, nye kviklån og kreditkortgæld kan muligvis få dig igennem en kriseperiode, men i gennemsnit er du nødt til at indbringe mere, end du bruger for at forblive økonomisk stabil.

Spar op tidligt

Dine forældre har sikkert allerede lært dig, at det er en god idé at spare. Kernen er nemlig, at jo tidligere du begynder at lægge penge til side til for eksempel pension, et hus, en bil eller bare uforudsete udskifter, så samles der mere økonomisk overskud, takket være de voksende kræfter med den sammensatte rente. Bare sørg for, at pengene er på en rentebærende konto, eller hvis de er på aktiemarkedet, at du kan håndtere de uundgåelige opture og nedture, som kan opstå på realtivt kort sigt. 

Højere belønninger betyder en højere risiko

Hvis du vil holde dine kortsigtede besparelser på et sikkert sted, som for eksempel en bankkonto, så ofrer du ofte også højere afkast for at gøre dette. Hvis du er villig til at påtage dig mere risiko på for eksempel aktiemarkedet, vil du sandsynligvis tjene mere på længere sigt. Derfor er bankkonti og mere konservative investeringer bedst til kortvarige opsparinger, og risikofyldte værdipapirer er bedre til en længerevarende opsparing. 

Læg ikke alle dine æg i en kurv

Du har sandsynligvis hørt om, at man ikke ska lægge alle dine æg i en kurv. Dette gælder også indenfor økonomi og penge. Hvis du lægger alle dine investeringer og penge i en enkelt aktie eller endda en enkelt sektor, står du over for en større risiko for tab, hvis denne sektor lige pludselig står over for hårde tider eller nedgang. Derfor anbefaler finansielle eksperter ofte at placere din opsparing i forskellige porteføljer, som for eksempel en indeksfond.

Gør det automatisk

Når opsparing automatisk trækkes fra en lønseddel eller bankkonto og omdirigeres til en pension eller opsparingskonto, er det lettere at opbygge betydelige besparelser over tid, fordi du ikke behøver at tænke på at overføre midlerne, og derfor  Du undgår også risikoen for at bruge pengene, før du når at sparer dem op ved at det kører automatisk. Mange arbejdsgivere og banker gør denne form for automatisering let for dig, så er ingen undskyldning for ikke at komme i gang.